10 tips tegen voedselverspilling

5
okt
2016

1. Maak jezelf en anderen bewuster
Hoeveel gooi jij elke week weg? Ga het na. Maak je gezin ervan bewust. Houd bij wat je weggooit en stem de hoeveelheid die je inkoopt hierop af. Stel dat je elke week zes appels koopt en er steeds drie weggooit, koop dan in het vervolg drie appels.

2. Maak een weekmenu 
Wat heb je nog in huis? Welke producten staan in aanbieding? Wat zijn de seizoensgroenten en –fruit? Ga het na en stel vervolgens vier of vijf menu’s samen met deze producten. Zet dan alles wat je nodig hebt op het boodschappenlijstje.

3. Maak een boodschappenlijstje
Zonder boodschappenlijstje koop je sneller te veel voedsel. Waarom? Je ziet een product in de aanbieding, er is geen kleine verpakking, je kan de hoeveelheid niet inschatten of bent bang om te weinig in huis te hebben. Een boodschappenlijstje maken en je eraan houden helpt om minder te verspillen.

4. Wees creatief met restjes
Veel restjes of half opgebruikte producten worden weggegooid, omdat we niet weten wat we er nog mee kunnen doen. Op http://www.kliekipedia.nl vind je tips om restjes te gebruiken.

5. Ga soepel om met de ‘ten minste houdbaar tot – datum’
Je hebt twee soorten van vervaldata: ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’.

-      Ten minste houdbaar tot – datum (THT)
Een THT-datum staat op producten die niet snel bederven. Producten met een verlopen THT-datum (kwaliteit gegarandeerd) kan je vaak nog eten zonder ziek te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor productgroepen als blikgroenten, koffie, thee, pasta, rijst, snoep en siroop. Is de THT-datum overschreden? Ruik, proef en kijk naar het product.

-      Te gebruiken tot – datum (TGT)
Een TGT-datum staat op voorverpakte bederfelijke producten zoals vlees, zuivel en eieren. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken. Na deze datum kunnen er namelijk ziekteverwekkers, zoals bacteriën groeien. Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Ná de TGT-datum moet je het product dus weggooien.

6. Word vrienden met je vriezer. Koelkast op 4°
Door producten in te vriezen blijft een product heel lang goed. Bijvoorbeeld brood, maaltijdresten en vlees zijn geschikt om in te vriezen. Bakjes, zakjes en stickers zijn dan handige middelen. Gekoeld bewaren is belangrijk bij onder andere zuivel, vlees en groenten. Door producten te bewaren op 4°C, wordt de levensduur verlengd of behouden.

7. Kook op maat
We koken vaak te veel. Gezinnen die nooit afwegen gooien meer weg. Tip: gebruik een maatbeker of een weegschaal. Zo verspil je minder.

8. Slim bewaren
De juiste verpakking helpt om het product langer vers te houden, thuis en in de winkel. Vaak worden producten uit de verpakking gehaald, terwijl de verpakking juist bijdraagt aan de langere houdbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan komkommers en sla. Er zijn tegenwoordig speciale verpakkingen met instructies om producten optimaal te bewaren.

9. Let op portiegrootte
Wist je dat we meer eten uit een groter bord? Let op de hoeveelheid die je neemt als je je bord inschept. Zo voorkom je dat je te veel neemt.

10. Pas de FIFO methode toe
FIFO staat voor first in, first out. Dus dat wat je als eerste hebt ingekocht moet ook als eerste weer op. Zo voorkom je dat producten te lang in je voorraadkast of koelkast liggen.

 

Een publicatie van Logo Oost-Brabant

Contactinformatie