Aziatische hoornaar

28
mrt
2022
Het INBO en Honeybee Valley vragen aan iedereen om uit te kijken naar de Aziatische hoornaar en waarnemingen te melden voor onderzoek en beheer.
De Aziatische hoornaar is een invasieve uitheemse wesp en vormt een bedreiging voor honingbijen en bestuivers. De overheid wil de impact van deze invasieve exoot zoveel mogelijk beperken.
Ook jij kan een steentje bijdragen door de ogen open te houden en bij het zien van een hoornaar of nest dit zo snel mogelijk te melden. Dit kan je doen op de website van de werkgroep Aziatische hoornaar: http://vespawatch.be
Iedereen kan ook meehelpen om waarnemingen van hoornaars te valideren. Geverifieerde meldingen komen automatisch in de werklijst van de bevoegde brandweerzones terecht. De brandweer komt dan het nest vernietigen. Dit is gespecialiseerd en gevaarlijk werk waar je niet zelf aan kan beginnen.
Van de hoornaars hoef je zelf weinig schrik te hebben. De Aziatische hoornaar mag dan wel zeer agressief zijn als je haar nest verstoort, in de vrije natuur toont ze geen interesse in de mens. Met haar angel kan de hoornaar wel meermaals pijnlijk steken zoals andere wespen. Daag ze dus zeker niet uit!