Brand in industriepark Kampenhout-Sas : EVACUATIE opgeheven (update 12 juni 2019 - 20.10 uur)

Update 12/6 - 20.10 uur

De evacuatie is opgeheven, iedereen mag terug naar huis. Bij metingen buiten het gebouw zijn er geen overschrijdingen van giftige stoffen vastgesteld in de lucht. Ramen en deuren mogen terug open, ventilatiesystemen mogen terug inschakeld worden.

Update 12/6 - 18.30 uur

Metingen
Zowel binnen als buiten het gebouw werden er metingen uitgevoerd. In het bedrijf werd er een lichte overschrijding vastgesteld, maar uit zestien metingen buiten de site blijkt dat alles veilig is.

Evacuatie
Vermoedelijk mogen alle geëvacueerden vanavond naar huis vanaf 20.00 uur (onder voorbehoud). Tot dan zitten ongeveer een 250 inwoners in Den Box (Dijkstraat). Zij krijgen vanavond nog een kleine maaltijd aangeboden.

Hou ramen en deuren gesloten
Hoewel de resultaten van de metingen goed nieuws brachten, is het aan te raden om voorlopig ramen en deuren nog gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

BE-Alert
Ook mensen die deze namiddag toevallig in de perimeter waren (bijvoorbeeld pendelaars), hebben de sms ontvangen waarin gevraagd wordt om te evacueren. Dit veroorzaakte heel wat verwarring. Enkel de volgende straten in Haacht moesten geëvacueerd worden: Pleinstraat, Tuinwijk, Oudestraat (Haacht), Industriestraat, Vingerstraat, Vaartstraat en Gebr. Jansensstraat.

Update 12/6 - 16.25 uur

Uit voorzorg worden inwoners sinds 14 uur uit de omgeving geëvacueerd. Het gaat om de straten in de driehoek ​vaart - N21- een stukje grote baan en Elleveldweg:​ Pleinstraat, Tuinwijk, Oudestraat (Haacht), Industriestraat, Vingerstraat, Vaartstraat en Gebr.Jansensstraat).​ Geëvacueerden kunnen terecht in de cafetaria van 'Den box'(vrijetijdscomplex Den Dijk, Dijkstraat 1, Haacht) waar ​ze worden opgevangen door medewerkers van het Lokaal zorgbestuur Haacht. Inwoners kunnen ook naar vrienden of familie maar ​geven dan best hun gegevens door aan de politie.​ Aan andere omwonenden wordt gevraagd om ramen en deuren​ gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.​ ​

Deze maatregelen worden genomen uit voorzorg.​

​Mensen die ingeschreven waren op Be-Alert werden ook per sms op de hoogte gebracht van de evacuatie.​

Update 12/6 - 14.30 uur

Door de blijvende laaghangende rook die enige hinder veroorzaakt heeft de brandweer geadviseerd om toch het gemeentelijk noodplan af te kondigen in de gemeenten Haacht, Boortmeerbeek en Kampenhout. Uit voorzorg worden een aantal omwonenden (Tuinwijk Haacht en omliggende straten) tijdelijk geëvacueerd naar de voetbalkantine van Den Box (vrijetijdscomplex Den Dijk, Dijkstraat 1). De geëvacueerden worden opgevangen door medewerkers van het Lokaal zorgbestuur Haacht. Voorlopig adviseert de brandweer om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen. Een volgende update volgt om 20.00 uur.

Update 12/6 - 13.50 uur

Momenteel is er veel rookontwikkeling ter hoogte van het industrieterrein, vooral richting Haacht. Dit is deel van het blusproces, de brand is nog steeds onder controle. Het advies blijft hetzelfde: mensen in de buurt houden ramen en deuren gesloten en zetten de ventilatie uit.


Meer nieuws via de website (www.kampenhout.be/brand-bij-renewi) en Facebookpagina (www.facebook.com/gemeentekampenhout) van de gemeente Kampenhout.

Schrijf je in op www.be-alert.be