De blauwe PMD-zak, niet zomaar een zak!

13
jan
2016

 

Om alle misverstanden rond de inzameling van PMD, wat staat voor Plastiek, Metaal en Drankkartons, uit te wereld te helpen, zetten we alle nuttige informatie nog eens op een rijtje.

1. Gebruik een reglementaire blauwe zak

PMD moet worden aangeboden in de blauwe zak met het logo van EcoWerf op. De blauwe zakken zijn te koop in het gemeentehuis en in verschillende warenhuizen. Enkel deze zakken worden aanvaard tijdens de huis-aan-huisinzameling van PMD door EcoWerf of op de containerparken uitgebaat door EcoWerf. Zakken waar een ander logo op staat, krijgen een rode sticker en worden niet meegenomen. Let hier op bij de aankoop van PMD-zakken. Sommige warenhuizen verkopen zakken die niet geldig zijn in onze gemeente.

Waarom het logo van EcoWerf?

Iedere gemeente werkt samen met een intergemeentelijke vereniging voor het inzamelen en verwerken van het afval van haar inwoners. Onze gemeente werkt samen met EcoWerf, de intergemeentelijke vereniging van Oost-Brabant. EcoWerf krijgt dus de opdracht van de gemeente om de inzameling van PMD te organiseren. Naast het logo van EcoWerf moet ook het logo van Fost Plus op de blauwe zakken staan. Fost Plus promoot, coördineert en financieert de inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Zij zorgen er dus voor dat elke producent van huishoudelijk verpakkingsafval een beijdrage betaalt voor de recyclage van zijn product. Fost Plus financieert met deze bijdrage grotendeels de inzameling van PMD, papier, karton en glas.

2. Zet uw PMD-zak tijdig buiten

Zet uw PMD-zak ip de inzameling voor 07.00 uur 's morgens of de avond voordien na 20.00 uur duidelijk zichtbaar buiten. De data waarop uw PMD-afval wordt ingezameld, kan u terugvinden op de afvalkalender of op de website van www.ecowerf.be

3. PMD op het containerpark? Enkel in een reglementaire blauwe zak

PMD kan op het containerpark nog enkele afgegeven worden in de blauwe PMD-zak. Los PMD wordt niet meer aanvaard. Maar u mag de PMD-zakken steeds meegeven met de PMD-inzamelingen.

4. Sorteer uw afval op een correcte manier

Wat kan in de PMD-zak?

  • Plastic flessen en flacons (liefst platgedrukt en met dop) van water en frisdrank, fruitsap- en groentesappen, melk, afwas- en onderhoudsproducten (vloeibaar of poeder), wasproducten en wasverzachters, producten voor bad of douche, bleekmiddelen, gedestilleerd water, ...
  • Metalen verpakkingen zoals lege drankblikjes, conservenblikjes, schroefdoppen, kroonkurken en metalen deksels van flessen en bokalen, metalen dozen en bussen, spuitbussen van voedingsmiddelen en cosmetica, aluminium schaaltjes en schoteltjes, ...
  • Drankkartons

Wat kan niet in de PMD-zak?

  • Alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen (bvb. plastic potjes en vlootjes, plastic zakken, folie)
  • Verpakkingen die giftige of bijtende middelen of motorolie hebben bevat
  • Hoe zuiverder PMD wordt aangeboden, hoe vlotter het sorteren ervan verloopt en hoe beter het materiaal kan worden gerecycleerd.

 

Contactinformatie