EcoWerf en Vlaco koken mee op ROB-tv

12
mei
2021

Voedselverlies 

Alle voeding die voor de mens bestemd is en niet door de mens geconsumeerd wordt, noemen we voedselverlies. In Vlaanderen gaat jaarlijks tonnen aan voedsel en drank verloren doorheen de keten. Bij huishoudens alleen al bedraagt dit voedselverlies 240.925 ton per jaar, of 37 kg voedsel per Vlaming per jaar dat thuis weggegooid wordt. Dat komt neer op een verlies van ongeveer 8% van de aangekochte hoeveelheid voedsel en drank. Fruit (12%), brood en banket (12%) en groenten (11%) worden het meest verspild.
Voedselverliezen hebben grote gevolgen voor onze economie, ons milieu en de voedselproblematiek in de wereld.

Koken op ROB-tv

De oorzaak van voedselverlies ligt in de opeenvolgende stappen van voedsel aankopen, bewaren en klaarmaken. Om je thuis op weg te helpen naar minder voedselverlies, schenkt het programma ‘Koken’ op ROB-tv extra aandacht aan koken met en zonder restjes. Raf Verstraete, EcoWerf en Vlaco leren in dit 5-delige kookprogramma je niet alleen nieuwe recepten maar geven ook tips over het gebruik van seizoensgroenten, bewaartechnieken en de verwerking van voedselrestjes.

Topkok van dienst is Raf Verstraete. Hij neemt ons mee op een tocht vol culinaire ontdekkingen en heeft daarbij veel aandacht voor lokale en seizoensgebonden producten en voedselverlies.

‘Koken’, zaterdag en zondag op ROB-tv: https://www.robtv.be/programmas/koken

Zo voorkom je voedselverlies

  • Plan maaltijden en aankopen zorgvuldig
  • Maak een boodschappenlijstje, zo vermijd je impulsaankopen
  • Organiseer je koelkast en voorraadkast
  • Bewaar voeding op een correcte manier
  • Wees een creatieve kok, kijk naar ‘Koken’ op ROB-tv
  • Kijk naar de houdbaarheidsdatum én gebruik je zintuigen
  • Serveer juiste porties
  • Eet restjes op

Heb je toch voedsel- of drankrestjes over, verwerk ze dan creatief in een gerecht. In de restjeskookboeken van Vlaco vind je heel wat originele recepten. Op de website van Vlaco kan je alvast enkele voorproevertjes vinden.(dit is een externe link)

Pas als bovenstaande niet mogelijk is, voeder de restjes dan aan dieren en als dat niet lukt, ga dan over tot composteren of geef het mee met de gft-ophaling.
Meer info over deze tips vind je op de website over voedselverlies van de Vlaamse overheid.(dit is een externe link)