Geef CO geen kans!

4
dec
2019

 

In Vlaanderen zijn jaarlijks meer dan 500 mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging in hun eigen woning. Het agentschap Wonen-Vlaanderen stelt bovendien in meer dan 10% van alle gecontroleerde woningen een ernstig risico op CO-vergiftiging vast. Het is daarmee het meest vastgestelde gebrek in woningen.

CO is een giftig en uiterst gevaarlijk onzichtbaar gas. Daarom is een ernstig risico op CO-vergiftiging voldoende om een woning ongeschikt te verklaren. CO ontstaat bij een slechte verbranding, als er te weinig zuurstof in de kamer is of als het verwarmingstoestel niet goed is onderhouden. CO kan enkel ontstaan bij verwarmingstoestellen met een vlam, die werken op gas, hout, kolen, stookolie of petroleum.

Doe hier de test en vermijd CO in huis!

Om je huis veilig en zuinig te verwarmen moet je je centraal verwarmingstoestel regelmatig laten nakijken. Je hebt daar zelf heel wat voordelen bij:

  • je vermijdt het risico op koolstofmonoxide-vergiftigingen schouwbrand;
  • je bespaart brandstof en vermindert je verwarmingskosten;
  • je vermijdt onverwachte hoge herstellingskosten;
  • je levert een belangrijke bijdrage aan het milieu want je stoot minder CO2, fijn stof of andere schadelijke stoffen uit.

Voor een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud verplicht, voor een gasketel is dat tweejaarlijks. Dat onderhoud moet gebeuren door een erkende technicus. Die controleert of er risico is op CO-vergiftiging en reinigt en stelt de ketel af zodat deze zuinig werkt. Je krijgt daarna een reinigings- en verbrandingsattest. 

Je kan een erkende technicus vinden via www.veiligverwarmen.be of het gratis nummer 1700.

Let op: veilig verwarmen betekent ook dat je natuurlijke ventilatie van het lokaal niet mag belemmeren, stop dus nooit de kieren of ventilatieroosters van deuren en ramen dicht!

Voor meer informatie hierover, contacteer de technisch adviseur van de gemeente: 0498 17 32 98, woningkwaliteit@boortmeerbeek.be

 

 

 

Contactinformatie