Het nut van bomen

30
jan
2023

Bomen helpen de lucht die we inademen te zuiveren, ze filteren het water dat we drinken en ze bieden leefruimte voor dieren. Bomen voorkomen overstromingen en erosie en helpen de bodem te vullen met voedingsstoffen die nodig zijn voor de landbouw.

Groeiende bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa.

Bomen planten is veruit de meest efficiënte manier van klimaatadaptatie en zorgt voor een betere leefomgeving.

Bomen leveren ecosysteemdiensten die niet te onderschatten zijn.

Zij houden fijn stof vast op hun bladeren tot aan de volgende regen en absorberen bepaalde gassen en hebben alzo een luchtzuiverende capaciteit. 

Ze brengen verkoeling en gaan hittestress tegen. Dit doen ze door liters water te verdampen die de warmte van de omringende lucht opneemt.

Groen verfraait ook dicht bebouwde gebieden en heeft ook een recreatief nut. Het zorgt ervoor dat mensen in de omgeving van bomen fitter en gezond zijn, dit werd wetenschappelijk bewezen.

Bij klimaatverandering is de schade door verdroging in stedelijke gebieden groter dan de wateroverlast.

Er zal in de toekomst steeds meer regen vallen op korte tijd, terwijl de periodes van droogte steeds langer worden. Het aanplanten van bomen geeft schaduw op de onderbegroeiing en gaat verdroging tegen. De bomen zelf hebben diepere wortels en kunnen zich van water voorzien. Er zijn boomsoorten die beter bestand zijn tegen droogte. Het is dus belangrijk om voor de juiste boomsoort te kiezen afhankelijk van de plaats om hem te zetten.

Bomen zijn ook nuttig voor allerhande vogels, insecten of vleermuizen en dragen dus mee aan de biodiversiteit.

Wil jij je steentje bijdragen aan het klimaatplan? Plant dan ook een boom op je grond en stuur een mailtje naar milieudienst@boortmeerbeek.be met de soort en de locatie, zodat we deze mee kunnen inschrijven.

Bomen (of aantal m² hagen) die vorig jaar werden aangeplant mag je nu ook alvast doorgeven.

Contactinformatie