"Hou je kot gezond"

4
nov
2020

Door de corona-omstandigheden brengen we met z'n allen meer tijd binnen door. Dit zal alleen maar toenemen wanneer de temperaturen buiten dalen en een gezond binnenklimaat is dan extra belangrijk.

Net zoals bij het coronavirus zijn risicopersonen zoals ouderen, kleine kinderen, chronisch zieken en zwangere vrouwen, extra gevoelig voor een ongezond binnenmilieu.

Enkele nuttige tips om je woning gezond te houden:

1.        Tracht je woning 24u op 24u te ventileren en verlucht je woning regelmatig

  • Ventileren is het constant verversen van de lucht in je woning. Ventileren kan met behulp van een ventilatiesysteem, ventilatieroosters of door je raam op kiepstand te zetten.
  • Verluchten is het verversen van een grote hoeveelheid lucht en vult permanente ventilatie aan als die niet volstaat. Om voldoende te verluchten zou je minstens twee keer per dag een raam 15 minuten wijd open moeten zetten. Je vermijdt hiermee de opstapeling van CO2, vocht en schadelijke stoffen die tot gezondheidsklachten kunnen leiden.

2.        Vermijd schadelijke stoffen in je woning

Vermijd het gebruik van luchtverfrissers, wierrookstokjes,  en probeer je huis rookvrij te houden. De aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de woning kunnen verscheidene gezondheidsklachten geven zoals hoofdpijn, allergieën, benauwdheid, hoesten,  Afhankelijk van welke stoffen opstapelen kunnen specifieke klachten optredenRoken is ook voor iedereen erg ongezond, en nog veel meer voor kinderen. Als je binnen in huis rookt, roken zij mee, zonder dat ze dat willen. De rook zit vol giftige stoffen die erg schadelijk zijn. Ook als die rook weg is, zijn de giftige stoffen nog altijd in huis aanwezig.

3.        Vermijd CO-vergiftiging

Elk jaar zijn heel wat mensen het slachtoffer van een CO-vergiftiging. Koolstofmonoxide (CO) komt vrij bij een slechte verbranding van brandstoffen zoals gas, hout, mazout, kolen en petroleum. Het is een gas zonder reuk, zonder kleur en zonder smaak. Het gas kan zich onopgemerkt in de woning opstapelen tot levensbedreigende concentraties. Als je vermoedt dat er een CO-probleem is in je woning, laat dan je verwarmingstoestel controleren door een vakman. Je hebt ook sowieso een onderhoudsplicht voor je verwarmingstoestellen. Je verwarmingstoestellen goed laten onderhouden is ook erg nuttig voor je eigen gezondheid en veiligheid. Wil je meer weten over hoe en wanneer je je toestellen moet laten nakijken? Check de verwarmingswegwijzer op www.veiligverwarmen.be.

Meer tips om je woning gezond te houden op www.gezondbinnen.be

 

 

 

Contactinformatie