Huurhuis isoleren? Fluitje van een cent!

Woon jij als huurder in een woning die nog niet of slecht geïsoleerd is? Of ben jij verhuurder van zo’n woning? Misschien komt jouw woning in aanmerking voor een huur-en-isolatiepremie!

De huur- en isolatiepremie gaat uit van de Vlaamse overheid en netbeheerder Fluvius en wil kwetsbare huurders een duwtje in de rug geven. Als huurder hoef je niets te doen en ook voor de verhuurder wordt al het werk uit handen genomen. Een projectpromotor begeleidt immers het hele project.

Waarom is isoleren belangrijk?

Als verhuurder is het belangrijk dat je je huurwoning(en) laat isoleren. Zo draagt de woning bij tot het behalen van onze energie- en klimaatdoelstellingen. Verhuur je een woning waarin dakisolatie of dubbel glas ontbreekt, dan kan je bij een woningonderzoek ook strafpunten krijgen. Woningen met meer dan 15 strafpunten kunnen ongeschikt worden verklaard. Dat betekent dat je als eigenaar werken zal moeten uitvoeren om de woning op korte termijn opnieuw conform te maken. Doe je dit niet, volgen mogelijke sancties (jaarlijkse heffing, strafrechtelijke handhaving).

Met de huur-en-isolatiepremie kan je als verhuurder een groot deel van de kosten van isolatiewerken uitsparen. Bovendien ben je dan wettelijk gezien in orde en hoef je je als verhuurder geen zorgen te maken dat je strafpunten zal krijgen. De huurder(s) halen er ook voordeel uit, want in een goed geïsoleerde woning ligt het verbruik voor verwarming lager en is het comfort hoger. Goede isolatie zorgt er op die manier voor dat de energiefactuur van de huurwoning lager ligt en zo kan de huurder wellicht ook gemakkelijker de huur blijven betalen.

Wanneer kom je in aanmerking voor een huur-en-isolatie premie?

Als private verhuurder kom je in aanmerking voor deze premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing, het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie of het na-isoleren van spouwmuren. Een voorwaarde is wel dat je een woning verhuurt waarvan de huurprijs minder dan €521,69 bedraagt of je verhuurt een woning aan een gezin dat behoort tot de kwetsbare doelgroep (onder meer beschermde afnemers, huishoudens met een budgetmeter, prioritaire doelgroepen bij de energieleningen, huurders bij een sociaal verhuurkantoor, lokaal bestuur of OCMW).

De projectpromotor begeleidt zowel huurder als verhuurder bij de voorbereiding en de uitvoering van de werkzaamheden. Hij stelt zelf in overleg met de verhuurder een vakbekwame aannemer aan en vraagt de premie aan bij FLUVIUS. Als (ver)huurder hoef je dus niets te doen. Ook het administratieve deel neemt de projectpromotor geheel voor zijn rekening. Fluitje van een cent toch, een huurhuis isoleren?

Hoeveel bedraagt de financiële ondersteuning?

In geval van woningen is er een forfaitaire premie voor de projectpromotor van €200 per uitgevoerd werk en een extra hoge premie voor de specifieke investering:
• maximaal €20 per m² geplaatste dak- of zoldervloerisolatie
• maximaal €12 per m² geplaatste spouwmuurisolatie
• maximaal €85 per m² geplaatste hoogrendementsbeglazing

Voor meer informatie hierover, neem contact op met het woonloket (woonloket@boortmeerbeek.be - 0496 25 85 29 of 0498 17 32 98) of neem even een kijkje op de website www.huur-en-isolatiepremie.be

Contactgegevens regionale projectpromotor: 

m +32(0)496 27 85 33

e-mail: bert.baes@igo.be

Contactinformatie