Is jouw woning klaar voor 2020?

7
jan
2020

Is het dak van je woning geïsoleerd, heb je ramen met dubbel glas en heb je rookmelders voorzien in je woning? Sinds 1 januari 2020 gelden er op dat vlak strengere regels!

Dakisolatienorm

Het dak van een woning is verantwoordelijk voor ongeveer 20 à 30% van alle warmteverlies in huis. Dakisolatie is dan ook een must als je je verwarmingskosten én CO2-uitstoot wil verminderen.

Sinds 1 januari 2020 is dakisolatie ook een verplichting voor alle woningen en huurwoningen. De minimumnorm voor dakisolatie is een R-waarde van 0,75 m²K/W. Deze waarde geeft aan hoe goed isolatiemateriaal van een bepaalde dikte isoleert. Dat is echter zeer weinig en heeft nauwelijks een effect op het energieverbruik. Bovendien zal je geen aanspraak kunnen maken op premies als je niet wat beter isoleert. De minimale R-waarde om in aanmerking te kunnen komen voor een premie bedraagt 4,5 m²K/W. 

Dubbelglasnorm

Sinds 1 januari 2020 geldt er ook een verplichting van dubbele beglazing, de zogenaamde dubbelglasnorm. Deze norm bepaalt dat alle woningen in Vlaanderen over dubbele beglazing moeten beschikken. De verplichting van dubbel glas geldt voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning.

Je kan ook nog steeds onder bepaalde voorwaarden een premie krijgen voor de plaatsing van hoogrendementsglas met een U-waarde van maximaal 1,0 W/m²K in bestaande woningen.

Rookmelderverplichting

Rookmelders zijn sinds dit jaar verplicht in elke woning. Elke verdieping van je woning moet minstens één rookmelder hebben. Op de zolder en in de kelder moet je ook een rookmelder plaatsen als er een technische installatie aanwezig is.
Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, kan een verhuurder geen conformiteitsattest krijgen. Bovendien riskeert de verhuurder sancties.

Op dinsdag 21 januari 2020 zal er in het gemeentehuis van Boortmeerbeek om 14u en om 19u30 een infosessie georganiseerd worden over brandveiligheid en de rookmelderverplichting. Er zal ook de mogelijkheid voorzien zijn om rookmelders aan te kopen.

Uitbreiding EPC-verplichting

Vanaf 1 januari 2022 moeten de mede-eigenaars van een appartementsgebouw een EPC-attest kunnen voorleggen voor de gemeenschappelijke delen van het gebouw zoals het dak, de vloer, de buitenmuren of de traphal. De mede-eigenaars kunnen beroep doen op een energiedeskundige om dat attest op te stellen. Als de mede-eigenaars deze verplichting niet naleven, riskeren ze een boete.

Het EPC van de gemeenschappelijke delen wil een instrument zijn om de eigenaars en de gebouwbeheerder wegwijs te maken in de energieprestatie van het gebouw en hen te informeren over de stappen die best gezet worden om de energiezuinige renovatie op te starten.

Nuttige links

Zelf de R-waarde van isolatie berekenen: https://bouw-energie.be/nl/bereken/r-waarde-isolatie

Contactinformatie