Laat gebruikte frituuroliën en vetten niet rondspoken!

13
jan
2016

BRENG ZE NAAR HET CONTAINERPARK!

Vraag een Belg wat hij het meest gemist heeft tijdens een verblijf in het buitenland, en je zal steeds hetzelfde antwoord krijgen: frieten! Belgen zijn verzot op frietjes en niet enkel van de frituur; 80 % van de Belgen beschikt immers thuis over een frietketel. Gek genoeg weten velen niet wat te doen met hun gebruikte frituurolie of vet. Eenvoudig naar het containerpark brengen en zo het milieu beschermen!

Waarom gebruikte frituuroliën en -vetten apart inzamelen?

Frituuroliën of vetten die in het milieu terechtkomen, veroorzaken heel wat schade, zoals verstopte afvoerbuizen en leidingen. Deze kunnen leiden tot lekken of zelfs overstromingen, maar ook tot bodemvervuiling en vervuiling van het oppervlakte- en dieptewater. Alle gebruikte frituuroliën en vetten die correct worden ingezameld via het containerpark, kunnen bovendien nuttig worden gerecycleerd en hergebruikt. Zo wordt het merendeel van de ingezamelde frituuroliën en -vetten verwerkt tot milieuvriendelijke biodiesel. De rest wordt gebruikt voor energieopwekking en verwerkt in producten als pershout, plastic, industriële zepen, smeermiddelen ... Dus niet alleen jij wint erbij, maar ook het milieu.

Zo vang je gebruikt frituurolie of vet op voor recyclage!

  1.  Neem een geschikte fles: gebruik de oorspronkelijke verpakking of een andere plastic fles.
  2. Frituur- en fondueolie: laat de gebruikte olie volledig afkoelen en giet ze met behulp van een trechter in een fles. Frituurvet: gebruikt frituurvet laat je afkoelen tot minder dan 40 °C om daarna met behulp van een trechter in een fles te gieten, Je kan het ook kort uitsmelten en opvangen in een doos of andere verpakking. Deze inzamelmethode is beter voor de verwerking van gebruikte frituurvetten.
  3. Breng de flessen met gebruikte frituurolie, fonduolie of frituurvet naar het containerpark.

 

Contactinformatie