Maai mei niet

3
mei
2022

Wist je dat die heerlijke geur van versgemaaid gras eigenlijk een verdedigingsmechanisme is van de natuur? Op die manier waarschuwen grassprieten de rest van je tuin. Voor ons is het meteen een noodkreet voor meer biodiversiteit. Daarom lanceren Bond Beter Leefmilieu samen met Knack opnieuw Maai Mei Niet. Geef je grasmaaier een maandje rust en zie planten, bloemen en insecten voor je ogen opleven.

Veel mensen weten niet dat hun tuin ook een stukje natuur kan zijn. Wanneer wij onze tuinen inrichten zodat ze niet alleen de mens maar ook allerlei planten en dieren dienen, dan kunnen ze een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. En dat met kleine, zelfs plezierige ingrepen in de tuin. 

Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen de ruimte te geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen als de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien is dat. Het knalgroene, gemillimeterde gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is.

Ook de gemeente Boortmeerbeek doet mee aan de actie "maai mei niet" in het kader van haar bijenactieplan.

Volgende grasvelden zullen deze maand niet gemaaid worden: Pleintje Laar, Planetenwijk, Station Boortmeerbeek, Tennis Lievekensbossen, HaBoBIB, Audenhovenlaan, De Steen Molenbeekstraat, Weerstandstraat + rondpunt achter kerkhof, Cultuurhuis, Kantoorstraat, Vijver Ravestein.

Wens je zelf deel te nemen aan de actie Maai-mei-niet, registreer dan jou tuin op https://maaimeiniet.be/ en draag bij tot meer biodiversiteit en meer natuur in je directe omgeving!

Contactinformatie