Maak je tuin weerbaar tegen droogte

8
jun
2021

 Hoe zorg je ervoor dat de bodem beter vocht vasthoudt?

Voorkom blote grond. Blote grond droogt sneller uit dan bedekte grond. Langdurige droogte verandert de structuur van de grond zodat deze haar vermogen verliest om water uit de diepere grondlagen op te trekken. Vooral voor planten met ondiepe wortels is dit nefast. Maar ook het bodemleven sterft uit. Geen bodemleven betekent geen humus, en zonder humus geen gezonde bodem.

Wist je dat een uitgedroogde bodem moeilijk neerslag opneemt? Waterdoorlaatbaarheid begint met een gezonde bodem. Zorg daarom voor een gelaagde beplanting in de tuin. De combinatie van planten in verschillende lagen geeft je tuinbodem een goede kruimelstructuur en een actief bodemleven.

Tips

  • Bouw je planten in verschillende lagen op: mos-, kruid-, struik- en boomlaag (zoals in een bos).
  • Laat gevallen bladeren tussen struiken en bomen liggen, of bedek met versnipperd gras of verhakseld snoeihout. Deze mulchlaag mag 5 tot 10 cm dik zijn..
  • Bedek de bodem met lage planten (in plaats van schors of doeken). Ze zorgen ervoor dat het regenwater traag in de grond dringt bij regenweer en het beperkt verdamping bij droog weer.
  • Zet de juiste plant op de juiste plaats.

Jouw voordeel?

  • Ongewenst kruid krijgt minder kans, dus moet je minder wieden. En dat betekent meer genieten.
  • Je tuin houdt meer water vast, dus moet je minder gieten. En dat betekent meer genieten.

 

Meer weten?

‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’ is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Meer weten? www.vlaamsbrabant.be/levedetuin