Omschakeling van arm naar rijk gas

28
jul
2020

Vanaf 1 juni 2022 gaat de netbeheerder Fluvius in Boortmeerbeek een ander soort aardgas verdelen, namelijk 'rijk gas'.

Wacht er dus best niet te lang mee om je installateur of een technicus te laten controleren of al je verwarmingstoestellen geschikt zijn voor dit ander soort gas.

Er zijn 3 mogelijke types bevoegde technici voor dit soort controles:

  • Een erkende 'technicus gasvormige brandstof' die een erkenning hebben van het gewest in het kader van de verplichte 2-jaarlijkse onderhoud van een cv-ketel (centrale verwarming). Op de website van het departement Omgeving kan je een overzichtlijst van de erkende technici gasvormige brandstof opzoeken en downloaden.
  • Een technicus van de fabrikant van het toestel, deze technicus mag enkel een bijregeling doen aan toestellen van het merk van hun fabrikant.
  • Een technicus van de invoerder die werd aangesteld door de fabrikant van het toestel, deze technicus mag enkel een bijregeling doen aan toestellen van het merk van hun fabrikant/invoerder.

Het nazicht van de gastoestellen is op kosten van de eigenaar van de toestellen. Je krijgt hierover een brief van de netbeheerder Fluvius of van je gasleverancier. Je kan dit nazicht in de mate van het mogelijke combineren met het verplichte 2-jaarlijks onderhoud van uw centrale verwarming op gas. 

In sommige gevallen is er na controle van de gastoestellen nog een huisbezoek van de netbeheerder nodig om de drukregelaars aan de gasmeters te vervangen of om de druk bij te regelen (van 25 mbar naar 21 mbar).

Is jouw toestel geschikt voor energierijk gas? Dan mag je dit na 1 juni 2022 blijven gebruiken.

Moet het toestel bijgeregeld of geheel of gedeeltelijk vervangen worden? Zorg er dan voor dat dit ten laatste eind mei 2022 is gebeurd. Anders mag je het toestel vanaf 1 juni 2022 niet meer gebruiken.

Je kan Fluvius contacteren voor meer informatie hierover (tel. 078 35 35 34) of de website www.gasverandert.be raadplegen.

Voor het vervangen van een oud verwarmingstoestel door een condensatieketel of warmtepomp, kan in bepaalde gevallen een premie aangevraagd worden. Neem contact op met het woonloket voor meer informatie hierover (woonloket@boortmeerbeek.be, 0496 25 85 29).