Op zoek naar een betaalbare huurwoning?

De Vlaamse overheid biedt een aantal hulpmiddelen aan die kunnen helpen om een kwaliteitsvolle woning te vinden tegen een correcte huurprijs. Voor wie een bescheiden inkomen heeft, bestaan er bovendien een aantal huurtussenkomsten.

Een aantal initiatieven van die aard op een rijtje:

- De huurschatter
Aan de hand van het adres en een aantal kenmerken van een huurwoning, kan je met behulp van de online huurschatter van de Vlaamse overheid natrekken wat een gangbare huurprijs is voor een woning in de regio op de private huurmarkt. Website van de huurschatter: www.woninghuurprijzen.be

- De Vlaamse huurpremie
Gezinnen die een woning huren op de privémarkt en al 4 jaar (of langer) op de wachtlijst staan voor een sociale woning, kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor een maandelijkse huurpremie. Van zodra je in aanmerking komt voor de huurpremie, stuurt Wonen-Vlaanderen je automatisch een 'gepersonaliseerd aanvraagformulier' op met een gele sticker. Je moet het ingevulde formulier terugsturen, samen met een kopie van je huurcontract. Meer informatie over de huurpremie vind je hier.

- De Vlaamse huursubsidie
Als je een bescheiden inkomen hebt en je verhuist van een slechte of onaangepaste woning naar een kwaliteitsvolle woning of een meer aangepaste woning voor je gezin, dan kan je onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een Vlaamse huursubsidie. Ontdek hier of je in aanmerking kan komen voor een huursubsidie of neem hiervoor contact op met het woonloket (woonloket@boortmeerbeek.be, 0496 25 85 29).

- Tussenkomst in de huurwaarborg
In bepaalde gevallen kan het OCMW tussenkomen bij de betaling van de waarborg die je als huurder bij de aanvang van het huurcontract moet betalen. Iedere aanvraag wordt individueel beoordeeld aan de hand van een sociaal onderzoek. Neem contact op met het OCMW voor meer informatie hierover (info@ocmwboortmeerbeek.be, 015 51 11 65).

- De huurwaarborglening
Er bestaan sinds dit jaar mogelijkheden om bij het Vlaams Woningfonds een renteloze huurwaarborglening aan te vragen. Elke persoon die de huurovereenkomst ondertekent of zal ondertekenen, moet wel voldoen aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een huurwaarborglening. Meer informatie daarover vind je hier.

- De installatiepremie
Personen die de hoedanigheid van dakloze verliezen én bovendien aan alle andere voorwaarden voldoen, kunnen contact opnemen met het OCMW voor de aanvraag van een installatiepremie. Deze premie kan slechts éénmaal in het leven toegekend worden en moet aangewend worden voor het bekostigen van de inrichting en de uitrusting van de woning. Je kan contact opnemen met het OCMW voor meer informatie hierover (info@ocmwboortmeerbeek.be, 015 51 11 65).

- Vermindering van de onroerende voorheffing voor huurders
Als je huurder bent en in je gezin zijn er minstens twee kinderbijslaggerechtigde kinderen, personen met een handicap of oorlogsinvaliden, dan kan je een vermindering van de onroerende voorheffing aanvragen. De eigenaar zal vervolgens van de vermindering kunnen genieten, maar zal deze moeten aftrekken van de huurlast. Bij een sociale huurwoning gebeurt deze aftrek automatisch, maar huurders van privéwoningen moeten die vermindering zelf aanvragen om er aanspraak op te kunnen maken. Meer info over hoe je de vermindering kan aanvragen, kan je hier vinden.

- Sociaal huren
Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, dan kan je je inschrijven op de wachtlijsten voor een sociale huurwoning. Er zijn enerzijds sociale huisvestingsmaatschappijen actief rond sociaal huren en anderzijds sociale verhuurkantoren. In Boortmeerbeek zijn de volgende sociale verhuurders actief: Providentia, SWaL en SVK Spit. Meer informatie daarover vind je hier.

Voor meer informatie over deze maatregelen, voor hulp bij het aanvragen van bepaalde tegemoetkomingen en voor tips om een geschikte huurwoning te vinden, neem contact op met het woonloket (woonloket@boortmeerbeek.be - 0496 25 85 29).

Voor advies en begeleiding rond budgetproblemen, aarzel niet om tijdig contact op te nemen met het OCMW (info@ocmwboortmeerbeek.be, 015 51 11 65) of surf naar www.eerstehulpbijschulden.be.

 

Contactinformatie