Warme dagen, zorg dragen

24
jun
2020

Het wordt erg warm de komende dagen. Zeer warme dagen zijn niet zonder gevaar. Hitte en hoge ozonconcentraties kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Personen met COVID-19 zijn extra kwetsbaar voor warmtegerelateerde ziekten én personen met hittestress zijn extra kwetsbaar voor het SARS-CoV-2-virus. Het gebruik van bepaalde medicatie kan mensen ook extra kwetsbaar maken voor warmte. We doen daarom een oproep aan de inwoners om goed voor zichzelf te zorgen, extra zorg te dragen voor elkaar en een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen.

Ken je senioren of zieken in je omgeving? Of vermoed je dat er zo iemand in je straat woont? Ga op warme dagen eens kijken of ze zich goed voelen en voldoende water drinken. Ook kinderen vragen extra aandacht. Laat hen voldoende drinken, smeer ze regelmatig in met zonnecrème en laat ze een petje op het hoofd zetten. Voldoende drinken is overigens een belangrijke tip voor iedereen. Probeer ook zware inspanningen op de warmste momenten van de dag te vermijden en draag lichte kledij.

Wie hulp nodig heeft (boodschappen doen, naar de apotheek gaan...), kan dat laten weten via 015/51 11 45 optie 4. Het is ook steeds mogelijk om je hulpvraag in te voeren op www.boortmeerbeek.be/invulformulier-boortmeerbeekhelpt of je kan je vraag per mail stellen. Stuur in dat geval een mailtje naar vrijetijd@boortmeerbeek.be.

Wil je graag mensen helpen? Je kan je opgeven als vrijwilliger via de website www.impactdays.co/nl/boortmeerbeekhelpt/ of stuur hiervoor een mailtje naar vrijetijd@boortmeerbeek.be.

Een koele woning is ook geen overbodige luxe op warme dagen. Als je gevoelig bent voor ozon, blijf dan ook zoveel mogelijk binnen. Binnenshuis zijn de ozonwaarden namelijk lager.

Enkele tips om je huis koel te houden:

  • Plaats extra (dak)isolatie (en vraag hiervoor een premie aan).
  • Breng je slaapkamers onder in de ruimtes waar het minste zon komt.
  • Installeer zonnewering (zoals rolluiken, zonneluifels of externe blinden).
  • Zet ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen (let wel op voor inbraakrisico). 
  • Zorg voor een frisse slaapkamer en luchtig beddengoed. Ververs regelmatig de kussensloop en lakens.
  • Creëer extra schaduw door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen in je tuin.
  • Kalk (of verf) daken wit of bevochtig platte daken met een dun laagje water. Ook groendaken, groengevels en groene opritten hebben een verkoelend effect.
  • Verplaats je naar een koelere plek buitenshuis indien je woning ontoereikend gekoeld kan worden.

Niet enkel mensen hebben last van warmte. Dieren hebben tijdens warme dagen ook extra aandacht nodig. Zij hebben immers ook last van de hitte. Belangrijk is om voor verkoeling te zorgen en inspanningen te vermijden. Meer tips om dieren te helpen de hitte te trotserenwww.huisdierinfo.be/dieren-en-warm-weer

Meer tips: www.warmedagen.be

Hou aub steeds rekening met de actuele coronamaatregelen, zoals beslist door de Nationale Veiligheidsraad.