Zorg jij ook mee voor onze bijtjes?

Door de klimaatveranderingen is er een groot bijensterfte en dit willen we aanpakken. De grootste bedreiging waar de bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid.

Wist je dat?

  • Bijen belangrijk zijn voor de bestuiving van de natuur.

Wanneer bijen tussen bloemen heen en weer vliegen, laten ze stuifmeelkorrels achter. Hierdoor kunnen planten groeien en zich voortplanten – van cruciaal belang voor de biodiversiteit. Zonder bijen zou onze voedselvoorziening in gevaar gebracht worden.

  • Zonder bijen een lege winkelkar

Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75 % van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen en mango's.

  • Wilde bijen, zweefvliegen, hommels en vlinders hebben een kleinere rol in de bestuiving bij land- en tuinbouw. Zij spelen een grotere rol in het behoud van de biodiversiteit van het totale openbare groen. Zo'n 80% van de planten, bomen en struiken wordt door hen bestoven.

Hoe kan jij onze bijtjes helpen?

  • Maai mei niet maand: laat je gras in mei lekker lang groeien.

De wilde bloemen in de gazons die in mei niet gemaaid worden, zorgen elke dag voor voedsel voor onze bijen.

Het is een eenvoudige manier om van je tuin een wapen te maken in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Langer gras waarin wilde bloemen mogen groeien, heeft vele voordelen. Het houdt meer vocht op, wat de verdroging tegengaat, meer koolstof en voorziet in eten voor bestuivers als bijen en andere nuttige insecten. Die beestjes vormen een van de pijlers van ons ecosysteem.

  • Ook thuis kan je je tuin bij-vriendelijk inrichten. Plant verschillende nectarrijke soorten in perkjes en bloembakken zodat er voedsel ter beschikking is van het voorjaar tot in het najaar. Kies, waar mogelijk, voor inheemse plantensoorten.

Als je kiest voor bloembollen, gebruik dan voor biologisch geteelde exemplaren. Bloembollen die behandeld zijn tegen allerlei plagen, kunnen immers giftig zijn voor bijen en andere bezoekers. Ook zelf pesticiden in je tuin gebruiken, is ten stelligste af te raden.

Meer tips voor een bijenvriendelijke tuin, vind je terug in hoofdstuk 6 van het wilde bijenplan van de gemeente Boortmeerbeek, opgemaakt door Natuurpunt, zie https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/documents/publication/bijenplan_boortmeerbeek_eindrapport.pdf

Een lijst met bijenvriendelijke bloemborderplanten (bijlage 2, p. 109 – 112) en bijenvriendelijke bomen, struiken en lianen (bijlage 3, p. 113 – 115) is hierin ook terug te vinden.

  • Bouw zelf een bijenhotel. De ideale knutselactiviteit met je kinderen!

In de basis is een bijenhotel heel simpel: Blokken hout met gaten erin op een zonnige plek. Meer is er feitelijk niet nodig.

Een bijenhotel in 5 stappen:

  • Gebruik voor de muren van het insectenhotel een houten kistje, kratje of een conservenblik. Het is belangrijk dat het hotel een dakje heeft, want bijen houden niet van natte pootjes
    • Hang het kastje op een droge, beschutte plek. Zorg dat het kastje stevig hangt of staat. Bijvoorbeeld tegen een muur. Bijen houden ook van warmte, maar niet van volle zon.
      • Voor de gangetjes gebruik je bamboe of riet. Zorg dat de gangetjes tussen de 3 en 20 centimeter diep zijn. Als de gangetjes niet diep genoeg zijn willen de bijen niet nestelen. De diameter van de buisjes mag variëren van 2 tot 12 millimeter.
      • Zorg dat de gangetjes aan één kant dicht zijn. Gebruik klei om gaatjes te dichten. De binnenkant van de buisjes moet glad zijn, anders beschadigen de bijen hun vleugeltjes.
      • Bind de stengels van bamboe en riet aan elkaar met een touwtje. Dan gaat het niet schuiven. Leg het bundeltje in het houten kistje, kratje of conservenblik.
  • Neem zeker eens een kijkje op de website van Natuurpunt voor meer tips en een stappenplan: https://www.natuurpunt.be/sites/default/files/documents/hoe_bouw_ik_een_bijenhotel_-_low_res.pdf

    Help jij onze bijtjes ook? Stuur gerust foto’s van je actie naar milieudienst@boortmeerbeek.be of plaats je actie op social media en tag onze facebookpagina Gemeentebestuur Boortmeerbeek.

    Gebruik zeker ook volgende hash tags: #bijvriendelijkegemeente #boortmeerbeek #helponzebijen

Contactinformatie