Jij en je brommertje lekker opgefokt?

opgefoktebromfietstekeningVerkeersveiligheid is een topprioriteit in onze politiezone.  Elke maand zetten we een ander thema in de kijker, wat niet wil zeggen dat men geen oog meer heeft voor andere verkeersproblemen en overtredingen.  De nationale aandachtspunten zoals snelheid en alcohol lopen het hele jaar door met de daaraan gekoppelde controle-acties.

In mei trachten we vooral de jonge bestuurders te overtuigen om zich niet met opgefokte bromfietsen in het verkeer te begeven.  Opgefokte bromfietsen zijn een doorn in het oog voor iedereen die verkeersveiligheid nastreeft.

Een bromfiets klasse A mag maximaal 25km/u rijden, een bromfiets klasse B maximaal 45km/u.  Kan de bromfiets sneller rijden dan deze toegestane snelheid, dan spreken we van een opgedreven of opgefokte bromfiets.  Een opgedreven bromfiets voldoet niet meer aan de eisen van het technisch reglement en de bestuurder begaat een overtreding op gebied van de inschrijving van het voertuig.  Opgefokte bromfietsen zorgen tevens ook voor een erg verkeersonveilig gedrag en voor erg storende geluidsoverlast.

Ernstige gevolgen

Bromfietsers die betrokken zijn in een verkeersongeval lopen nagenoeg altijd (vaak zeer ernstige) verwondingen op en hoogstwaarschijnlijk is een opgefokte bromfiets niet meer geldig verzekerd.  De bromfietser riskeert op te draaien voor de kosten.  De verzekering kan de kosten die aan de tegenpartij moeten uitbetaald worden, verhalen op de bestuurder van de opgedreven bromfiets.  Vaak zijn het dan de ouders die de kosten moeten betalen ...

Als bij een politiecontrole blijkt dat een bromfiets opgedreven is, kan de politie deze voor 30 dagen 'opleggen' in opdracht van het Parket van de Procureur des Konings.  Dit wil zeggen dat de bestuurder gedurende 30 dagen niet met zijn bromfiets mag rijden.  De politie stelt een proces-verbaal op van de overtredingen.  Het gevolg dat hieraan gegeven wordt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals de leeftijd en het 'verleden' van de overtreder, de behaalde snelheid, de begane inbreuken(en), ...

Preventieboodschap

De politie wil met haar nieuwe campagne jongeren nog meer bewust maken van de problematiek.  De affiche van de campagne draagt de slogan: 'Jij en je brommer lekker opgefokt?  Je 'vriendjes' zijn misschien onder de indruk, alle anderen vinden je een luidruchtige opschepper'.  Een medewerker van onze zone bedacht het hele concept.

Het project wordt in onze politiezone ondersteund op het vlak van toezicht met volgende controle-activiteiten:

  • Gerichte controles.  Verkeersacties die specifiek gericht zijn op opgefokte bromfietsen gecoördineerd door het team verkeer.  Deze controles gebeuren a-selectief waarbij elke bromfiets die het dispositief binnen rijdt aan de controle onderworpen wordt.
  • Controles tijdens de reguliere werking.  Deze controles gebeuren selectief door de mobiele interventieploegen: wanneer er aanwijzingen of vermoedens zijn dat een bromfiets opgefokt is, dan wordt deze aan een controle onderworpen.
  • Controles naar aanleiding van verkeersongevallen.  Wanneer bromfietsen betrokken zijn bij een verkeersongeval waar de politie ter plaatse geroepen wordt, dan wordt die bromfiets aan een controle onderworpen wanneer er aanwijzingen of vermoedens zijn dat een bromfiets opgefokt is.

Naast het opstellen van een proces-verbaal worden de opfokonderdelen verwijderd ten behoeve van het onderzoek of voor vrijwillige afstand met het oog op vernietiging.  Op die wijze kan de bromfiets enkel na correcte afstelling door een handelaar en na een nieuwe snelheidsmeting en controle terug in het verkeer worden gebracht.