Extra zwaluwnesten aan het politiegebouw van Boortmeerbeek

18
okt
2019

Het gaat niet goed met de zwaluwpopulatie in onze regio’s. Omdat zwaluwen in de winter hier niet voldoende insecten vinden, overwinteren ze in Afrika.  In de lente komen ze terug om voor nakomelingen te zorgen.

‘Zwaluwen zijn erg honkvast en keren terug naar dezelfde nestlocatie. Huiszwaluwen 'metselen' hun nesten met modder onder de dakgoten van huizen.  Door de hedendaagse architectuur en bouwwoede en het feit dat onze omgeving steeds 'netter' wordt, ontstaat een gebrek aan geschikte locaties en modder voor het bouwen van nesten’, zegt Annabel Pennings, medewerker van Regionaal Landschap Dijleland.

 

Kunstnesten voor Huiszwaluwen zorgen ervoor dat vogels minder lang aan hun nest moeten bouwen en sneller eieren kunnen leggen.
Daarom werken het Regionaal Landschap Dijleland, samen met de provincie Vlaams-Brabant en de gemeenten Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee, Overijse en Tervuren, een kunstnestenproject uit.

 

‘Op die manier kunnen de lokale zwaluwkolonies de komende jaren weer uitbreiden’, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. ‘Dit project kadert binnen onze ondersteuning van het gemeentelijke natuurbeleid. Hiervoor trokken we 17.000 euro uit’. 


Boortmeerbeek geeft het voorbeeld


‘De gemeente Boortmeerbeek werkt al jaren samen met de Intergemeentelijke natuur- en landschapsploegen. Zo werden er al bij veel inwoners kunstnesten en mestplankjes geplaatst. Als gemeente wilden we nog een extra steentje bijdragen door aan het politiegebouw, waar al zwaluwen broeden, nog 8 kunstnesten bij te plaatsen’, zegt burgemeester Karin Derua.

 

Toen ik 15 jaar geleden in Boortmeerbeek kwam wonen was het bruggencomplex aan Kampenhout-sas net vernieuwd. De Huiszwaluwen die de brug als thuisbasis hadden, moesten toen op zoek naar andere broedplaatsen en kwamen onder andere in Boortmeerbeek centrum terecht. Ik vind het enorm waardevol dat de gemeente zich inzet voor de zwaluwen. De natuurpuntafdeling van Boortmeerbeek werkte ook actief mee aan dit project’, zegt Steven D'hont, gemeenteraadslid Boortmeerbeek en actief bij Natuurpunt Boortmeerbeek.

 

Zelf aan de slag


Wie zelf iets wil doen, kan dat.  Wie vlakbij een zwaluwkolonie woont, kan nagaan of zijn gemeente meedoet met het zwaluwproject. Voorwaarde is wel dat er bewoonde zwaluwnesten in de buurt zijn en men een brede lichtgekleurde dakoversteek heeft.

Waarnemingen van zwaluwnesten kan men doorgeven via www.waarnemingen.be

Contactinformatie