Inname openbaar domein

Inname openbaar domein: wanneer en waarvoor

Wanneer is er sprake van het innemen van het openbaar domein?

  • Er worden renovatiewerken uitgevoerd aan de woning en er dient hiervoor een container geplaatst te worden voor mijn woning op de rijweg.
  • Er dienen dakwerken te gebeuren en er wordt gebruik gemaakt van een telescopische kraan op het openbaar domein.
  • Voor een nieuwbouwproject dient er een werfkeet bij de werf te komen.
  • Er worden meubelen geleverd en de verhuiswagen met lift komt op de parkeerstrook voor het pand te staan.
  • ...

Voor een tijdelijke inname van het opebaar domein moet je de toestemming van het gemeentebestuur vragen. Het openbaar domein mag nooit zonder toestemming ingenomen worden. Een tijdelijk parkeerverbod kan nodig zijn om bijvoorbeeld een verhuizing, een grote levering, de plaatsing van een container, ... in goede banen te laten lopen.

Procedure 

  1. Een aanvraag indienen kan enkel online via het platform EagleBe
  2. Wanneer je aanvraag is gelukt, krijg je een bevestigingsmail.
  3. Onze diensten kijken na of dat je aanvraag geen conflict geeft met andere evenementen of geplande werken op de gevraagde locatie. Daarom is het belangrijk dat je op tijd je aanvraag doet. 
  4. Ben je een ‘veel-aanvrager’ (bijvoorbeeld een aannemer, vereniging)? Dan is het nuttig om een account aan te maken op EagleBe. Dan hoef je maar één keer je gegevens in te geven en kan je deze opnieuw gebruiken bij elke aanvraag. Je krijgt ook een mooi overzicht van je aanvragen en de status ervan. En je kan zo makkelijk een vergunning verlengen of een aanvraag kopiëren.
  5. Doe je een inname van openbaar domein langs een gewestweg? Dan moet je ook een aanvraag indienen bij het Agentschap Wegen en Verkeer.

 

Contactinformatie