Nieuwe Inwoners

U bent van plan naar of binnen de gemeente Boortmeerbeek te verhuizen?
Dan zijn er een aantal zaken waarop u antwoord wilt hebben.

 1. Inschrijving bij de gemeente:
  Wij hebben hiervoor de rijksregisternummers nodig van ALLE nieuwe bewoners op het nieuwe adres. U kunt dit per mail (bevolking@boortmeerbeek.be) of telefonisch (015/51 11 45 optie 3) doorgeven. De medewerker van de dienst bevolking zal dan zo snel mogelijk de wijkagent informeren zodat hij een woonstcontrole kan uitvoeren. Hiervoor is het handig dat wij uw gsm-nummer kunnen doorgeven aan de wijkagent zodat hij u kan bellen indien u niet thuis bent zodat hij op een ander moment kan terugkomen. De wijkagent zal bij zijn bezoek een aantal formulieren overhandigen aan u waarmee u naar de balie van de dienst bevolking kunt gaan. 
  Documenten die u best meeneemt:
  - eID kaart met pincode
  - huwelijksboekje
  - inschrijvingsbewijs van de auto
  Niet alle gezinsleden moeten mee naar het gemeentehuis (let op de openingsuren van het gemeentehuis). Het volstaat dat 1 persoon gaat, zolang hij of zij ALLE identiteitsbewijzen met pincodes meebrengt. Dit is handig om het nieuwe adres op de eID te laten plaatsen. In geval u ergens een elektronisch formulier invult komen automatisch alle woongegevens in het formulier te staan.
 2. Huisvuil
  Bij de dienst bevolking kunt u ook terecht voor de huisvuilophaling
  Informatie over alle types containers met de bijhorende prijzen vindt u onderaan deze pagina "Tarieven huis-aan-huisinzamering".
  Bij ons onthaal vindt u:
  - blauwe PMD zakken 3,00 EUR per rol van 20 zakken
  - roze zakken voor zacht plastik 2,50 EUR per rol van 10 zakken
  - groen keukenbakje voor groente en fruit afval 2,00 EUR per stuk
  - composteerbare zakjes voor het groene keukenbakje voor groente en fruit 2,50 EUR per rol van 50 zakjes.
 3. Reserveer een parkeerplaats voor de Verhuiswagen
  Als u gaat verhuizen naar een nieuwe woning, is het handig om ruim van te voren een plaatsje te reserveren voor de verhuizers. Hiervoor dient u het aanvraagformulier "Gebruik openbaar domein" in te vullen en door te sturen. Onze technische dienst zorgt voor de verkeerssignalisatie de avond voor de verhuizing, zodat er geen andere voertuigen op die plaats komen te staan.
 4. Nutsmaatschappijen
  U wilt natuurlijk ook aangesloten worden op het water, gas en de elektriciteit. water: Indien u verhuist, dient u De Watergroep tijdig (= voor u verhuist) en schriftelijk in te lichten. Download hiervoor het verhuisformulier dat u kunt downloaden op de site van de watergroep. Zolang u uw verhuizing niet schriftelijk aan De Watergroep heeft meegedeeld, blijft u namelijk verantwoordelijk voor alle kosten en het eventuele verbruik, en blijft u alle facturen verder op uw naam ontvangen. Uw verhuis is pas volledig afgerond nadat u van hen de eindafrekening krijgt toegestuurd. Tip: breng uw verhuis persoonlijk in orde.
  gas en elektriciteit: De vrijmaking van de energiemarkt betekent dat u voortaan vrij elektriciteit- en gasleverancier kan kiezen en zo kan genieten van de vrije concurrentie.
  De beslissing om van leverancier te veranderen is heel eenvoudig. U moet enkel uw nieuwe leverancier verwittigen (leveranciers en netwerkbeheerder vervolgen onderling de procedure van de overdracht). De overdracht is daarnaast ook volledig kosteloos voor zover de voorwaarden van opzeg van het lopend contract worden gerespecteerd.
  Tip: Doe de energietest op de site van de VREG, en kies welke maatschappij voor u het voordeligst is. 
 5. Instanties op de hoogte brengen
  - Uw werkgever of VDAB, Actiris of Forem als uwerkzoekende bent
  - Je water-, elektriciteits- en aardgasleveranciers
  - De bank(en), makelaar(s) en verzekeringsmaatschappij(en) waar u klant bent
  - Je huisarts, tandarts,…
  - De kranten en tijdschriften waarop u geabonneerd bent
  - Bij bestellingen houd je best al rekening met uw verhuis
 6. De beste school voor uw kind
  Het is belangrijk dat u een school kiest waar u voelt dat u en uw kind welkom zijn. Bezoek meerdere scholen. Vraag raad aan andere gezinnen, aan uw buren. Vraag of u de directie kan ontmoeten, of u de school kan bezoeken en of u met één of meerdere leerkrachten kan praten.
  Een overzicht van de scholen in de gemeente Boortmeerbeek vindt u hier.
 7. Buitenschoolse Kinderopvang Ravot
  Ravot biedt een ontspannend, creatief en kwalitatief buitenschools aanbod aankinderen van 2,5 tot 12 jaar. Meer informatie vindt u op de website van Ravot
 8. Verenigingen
  Boortmeerbeek kent een bruisend verenigingsleven. Zowel voor jong als voor oud. Een overzicht van deze verenigingen vindt u bovenaan de homepagina onder verenigingengids.
 9. Wekelijkse markt
  Elke donderdagnamiddag vindt u op de Dorpplaats in Boortmeerbeek een gevarieerd aanbod van verse groenten en fruit, vis, vleeswaren, kip aan het spit, wafels, bloemen, textiel, enz.
 10. Elektronische nieuwsbrief
  Wilt u als eerste op de hoogte zijn van de gemeentelijke nieuwtjes? Schrijf u dan in op de digitale nieuwsbrieven van de gemeente (bovenaan de homepagina). 
 11. Welkomstavond nieuwe inwoners
  In het jaar dat u zich als nieuwe inwoner bij de gemeente inschrijft wordt u met uw gezinsleden uitgenodigd om een welkomstavond bij te wonen. Hier zullen ook een aantal verenigingen en de bibliotheek zich presenteren.