Sociaal huren en sociaal kopen

Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, dan kan je je inschrijven bij sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren voor sociale huurwoningen. Hier vind je meer informatie over de voorwaarden waar je moet aan voldoen.

Weet wel dat er gewerkt wordt met wachtlijsten. De vraag naar sociale woningen in Vlaanderen is namelijk groter dan het aanbod. De gemeente Boortmeerbeek heeft wel een lokaal toewijzingsreglement met bepaalde voorrangsregels voor kandidaat huurders die inwoner van Boortmeerbeek zijn en kandidaten die een bepaalde periode inwoner geweest zijn (zie verder). 

 

De verschillen tussen een sociale huisvestingsmaatschappij en een sociaal verhuurkantoor

 

een sociale huisvestingsmaatschappij (SHM)

een sociaal verhuurkantoor (SVK)

De woningen

Bouwt zelf woningen en verhuurt of verkoopt deze.

Huurt woningen op de private huur-markt en verhuurt deze woningen door.

De huurprijs

Afhankelijk van je inkomen, de grootte van de woning en je gezinssamenstelling.

Afhankelijk van de onderhandeling tussen de eigenaar van de woning en het SVK. Het SVK tracht een lage huurprijs te bekomen en in ruil daarvoor staat het SVK garant voor de betaling van de huur en de zorgen rond het verhuren.

De wachtlijst

Volgens een vast systeem waarbij er rekening gehouden wordt met:

  • De chronologische volgorde van inschrijving;
  • De voorkeur van kandidaat huurders;
  • De rationele bezetting van de woning (de woning moet zo goed mogelijk bij de gezinssamenstelling passen. Bijvoorbeeld geen alleenstaande in een huis met drie slaapkamers);
  • De voorrangsregels, bijvoorbeeld het lokaal toewijzingsreglement (zie verder).

Via een puntensysteem. Je krijgt punten voor je huidig inkomen en je huisvestingssituatie. Mensen die een hoge woonnood hebben (bijvoorbeeld omwille van uithuiszetting of onbewoonbaarheid van de huidige  woning) komen sneller aan bod.

 

Het lokaal toewijzingsreglement van de gemeente

Gemeenten kunnen een eigen toewijzingsreglement opstellen waar sociale verhuurders rekening mee moeten houden. Boortmeerbeek heeft zo een toewijzingsreglement:

  • Eerst wordt er voorrang gegeven aan kandidaat huurders die sinds hun geboorte in Boortmeerbeek wonen;
  • Vervolgens is er een voorrangsregeling voor kandidaat huurders die minimaal 10 jaar in Boortmeerbeek wonen of gewoond hebben;
  • Vervolgens geldt er een voorrang voor kandidaat huurders die in de 6 jaar voor de toewijzing minstens 3 jaar een inwoner van Boortmeerbeek zijn of geweest zijn;
  • Tot slot wordt er voorrang gegeven aan kandidaat huurders die op het ogenblik van toewijzing minimaal 1 jaar in Boortmeerbeek wonen.
 
Sociale huur- en koopwoningen in Boortmeerbeek

Je kan hier de contactgegevens van alle sociale verhuurders in Vlaanderen opzoeken.

Als je graag in de gemeente wil blijven wonen, in Boortmeerbeek zijn de volgende sociale verhuurders actief: Providentia, SVK Spit en SWaL.

Providentia

Providentia is een sociale huisvestingsmaatschappij die sociale woningen verhuurt en verkoopt in de rand rond Brussel. Providentia heeft momenteel ook een aanbod van een 20-tal huurwoningen in Boortmeerbeek, gelegen in de Smisstraat en Hertogin van Brabantplein. In de toekomst wordt het woningaanbod van Providentia in Boortmeerbeek uitgebreid. Zo zijn er al lopende projecten aan de Kouter en de Slagveldweg en een toekomstig project aan de Weerstandsstraat. 

Meer informatie over Providentia en hun projecten vind je hier.

Providentia cvba
Brusselsesteenweg 191, 1730 Asse
T: 02 452 72 43
info@providentia.be

SVK Spit

SVK Spit is een sociaal verhuurkantoor dat woningen huurt in de gemeenten Leuven, Herent, Bertem, Oud Heverlee, Huldenberg, Rotselaar, Haacht, Boortmeerbeek, Keerbergen, Tremelo, Begijnendijk en Aarschot.

Meer informatie over SVK Spit vindt je hier.

SVK SPIT
Ijzerenwegstraat 10, 3010 Leuven
T: 016 49 17 28
info@spitsvk.be  

Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL)

SWaL is een sociale huisvestingsmaatschappij die onder meer van plan is om op termijn sociale woningen aan de Sijsjeslaan in Schiplaken te bouwen. SWaL is van plan om een aantal van deze woningen te verhuren en aantal van deze woningen te koop aan te bieden. 

Meer informatie  over SWaL en hun projecten vindt je hier.

Sociaal Wonen arro Leuven cvba-so
Wijgmaalsesteenweg 18, 3020 Herent
T: 016 31 62 00
info@swleuven.be

 

Vragen hierover of wil je je inschrijven?

Neem rechtstreeks contact op met de sociale verhuurder, het OCMW of contacteer het woonloket.

Hier vind je alvast een lijst met benodigde documenten die je dient mee te nemen als je je wil inschrijven.

 

Contactinformatie