Sociaal huren en sociaal kopen

Als je aan een aantal voorwaarden voldoet, dan kan je je inschrijven op de wachtlijsten voor een sociale huurwoning.

Onder bepaalde voorwaarden kan er een voorrang van toepassing zijn. Bij de toewijzing wordt achtereenvolgens rekening gehouden met:

  • de rationele bezetting van de woning
  • de absolute voorrangsregels
  • de optionele voorrangsregels
  • de chronologische volgorde van inschrijving in het kandidatenregister. 

De gemeente Boortmeerbeek heeft een lokaal toewijzingsreglement met voorrangsregels voor kandidaat huurders die inwoner van Boortmeerbeek zijn en kandidaten die een bepaalde periode inwoner geweest zijn. Dit is een optionele voorrangsregeling.

Toelichting lokaal toewijzingsreglement gemeente Boortmeerbeek:

  • In eerste instantie wordt er voorrang gegeven aan kandidaat huurders die sinds hun geboorte in Boortmeerbeek wonen;
  • Vervolgens is er een voorrangsregeling voor kandidaat huurders die minimaal 10 jaar in Boortmeerbeek wonen of gewoond hebben;
  • Vervolgens geldt er een voorrang voor kandidaat huurders die in de 6 jaar voor de toewijzing minstens 3 jaar een inwoner van Boortmeerbeek zijn of geweest zijn;
  • Tot slot wordt er voorrang gegeven aan kandidaat huurders die op het ogenblik van toewijzing minimaal 1 jaar in Boortmeerbeek wonen.

Het is ook nuttig om te weten dat wie minstens vier jaar op de wachtlijst staat voor sociaal huren bij een sociale huisvestingsmaatschappij die werkzaam is in de gemeente, onder bepaalde voorwaarden een vlaamse huurpremie kan krijgen (in afwachting van een sociale huurwoning). 

Sociale huur- en koopwoningen in Boortmeerbeek

Je kan hier de contactgegevens van alle sociale huivestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in Vlaanderen opzoeken.

In Boortmeerbeek zijn de volgende SHMs en SVKs actief: 

Providentia

Providentia is een sociale huisvestingsmaatschappij die sociale woningen verhuurt en verkoopt in de rand rond Brussel. Providentia heeft in Boortmeerbeek een 20-tal woningen gerealiseerd aan de Smisstraat en het Hertogin van Brabantplein, 8 woningen aan de Kouter en 36 woningen aan de Slagveldweg. Meer informatie over Providentia en hun projecten vind je hier.

Providentia cvba
Brusselsesteenweg 191, 1730 Asse
T: 02 452 72 43
info@providentia.be

Sociaal Wonen arro Leuven (SWaL)

SWaL is een sociale huisvestingsmaatschappij die onder meer van plan is om op termijn sociale woningen te bouwen aan de Goorweg (project Floreal) en de Weerstandsstraat. Meer informatie  over SWaL en hun projecten vindt je hier.

Sociaal Wonen arro Leuven cvba-so
Wijgmaalsesteenweg 18, 3020 Herent
T: 016 31 62 00
info@swleuven.be

SVK Spit

SVK Spit is een sociaal verhuurkantoor dat woningen huurt in de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bertem, Boortmeerbeek, Haacht, Herent, Huldenberg, Keerbergen, Leuven, Oud-Heverlee, Rotselaar en Tremelo. Meer informatie over SVK Spit vind je hier.

SVK SPIT
Ijzerenwegstraat 10, 3010 Leuven
T: 016 49 17 28
info@spitsvk.be 

Vragen hierover of wil je je inschrijven?

Neem rechtstreeks contact op met de sociale verhuurder (zie contactgegevens hierboven) of neem contact op met het WoonEnergieloket of het OCMW.

Contactinformatie