Energietips en premies in de kijker

Energiebesparende investeringen doen aan je woning zoals je dak isoleren of hoogrendementsglas laten plaatsen, zorgen ervoor dat je energiefactuur daalt. Het woonloket informeert je graag over wat er allemaal mogelijk is aan energiebesparende werken en voor welke werken er premies bestaan. Je kan ook met kleinere en minder ingrijpende handelingen je energieverbruik doen dalen. We geven je hieronder enkele tips die je daarbij kunnen helpen.

Energietip 1

Isolatie is onlosmakelijk verbonden met ventilatie. Wanneer je er resoluut voor kiest om je woning doorgedreven te isoleren, mag je een goede ventilatie niet over het hoofd zien. Wanneer je de verschillende woonruimtes onvoldoende ventileert, ontstaat er een ongezonde binnenomgeving én kunnen er vochtproblemen opduiken.

Om je woning te verluchten zet je de ramen het best helemaal open. Het raam enkel op kiepstand zetten volstaat niet. Durf ook een luchtstroom te creëren door de ramen aan beide kanten van je woning open te zetten. Dat is bij koud weer niet altijd aangenaam, maar het is wel efficiënt om snel je hele woning te verluchten. De ramen 15 minuten openzetten volstaat om goed te verluchten. Bij voorkeur verlucht je ’s ochtends voor 10 uur of ’s avonds na 21 uur. Tijdens die periodes is de buitenlucht immers het minst vervuild.

PREMIE IN DE KIJKER : Dak- en zoldervloerisolatie voor doe-het-zelvers (Fluvius)

Doorgaans verliest een gebouw de meeste warmte via het dak. Om die reden is het isoleren van het dak meestal de eerste stap om een woning energiezuiniger te maken. De Vlaamse Regering ging daarom recent akkoord met de invoering van een premie voor dak- of zoldervloerisolatie - geplaatst door doe-het-zelvers - via Fluvius indien volgende voorwaarden zijn vervuld:

  • De isolatie moet zelf geplaatst zijn.
  • De premie is geldig voor de aankoop van het isolatiemateriaal.
  • De aanvraag moet worden ingediend bij Fluvius uiterlijk binnen de 2 jaar na datum van de laatste factuur (= eindfactuur).
  • De premie is geldig voor facturen met datum tussen 1 juli 2022 tot en met 30 april 2023 en mogen op het moment van de aanvraag maximaal 2 jaar oud zijn. Enkel deze facturen komen in aanmerking voor de berekening van het premiebedrag.
  • Het isolatiemateriaal mag in verschillende lagen worden geplaatst, maar de totale Rd-waarde moet groter zijn dan of gelijk zijn aan 4,5m² K/W. De Rd-waarde van een eventuele bestaande isolatielaag mag niet worden meegerekend om de minimumwaarde van 4,5 m² K/W te behalen. Het premiebedrag varieert van 6,00 EUR tot 12,00 EUR euro per m², afhankelijk van het feit of je al dan niet een beschermd afnemer bent en/of je uitsluitend nachttarief geniet.

Je vindt meer informatie over de premie en de premiebedragen via deze link.  Heeft jouw woning een hellend dak en verwarm je de ruimte onder dit dak niet? Dan kan je beter de zoldervloer isoleren. Zo bespaar je op termijn niet alleen op jouw energiefactuur, maar door de kleinere oppervlakte bespaar je meteen op het isolatiemateriaal en het werk!

 

Contactinformatie