Deelfietsen in Boortmeerbeek: een belangrijke stap voor duurzame mobiliteit

4
jun
2024

Deelfietsen in Boortmeerbeek 

Met de deelfiets duurzaam op weg

Je hebt ondertussen misschien wel de opvallende feloranje fietsen gezien aan het station Boortmeerbeek, aan de sporthal of op het Heverplein?  Het zijn deelfietsen die je kan lenen voor een bepaalde tijd om je duurzaam te verplaatsen in onze gemeente, maar ook daarbuiten. In heel de regio worden ze op verschillende locaties geplaatst zodat je gemakkelijk van punt a naar b kan rijden en je fiets kan achterlaten bij een verzamelpunt. Interessant om zo een deel van je reis naar bijvoorbeeld het werk af te leggen, in combinatie met bus, trein of andere manieren. Ze zijn gebruiksvriendelijk, makkelijk en goedkoop te lenen. Er zijn zowel elektrische als gewone fietsen beschikbaar. 

Locaties 

Er zijn 6 zulke fietsen te vinden in onze gemeente, waarvan 3 elektrische en 3 gewone fietsen. Je kan ze terugvinden aan het station (en toekomstig Hoppinpunt) van Boortmeerbeek. Verder zijn er verschillende “hubs” vastgelegd waar je de fiets in de gemeente (of daarbuiten) kan achterlaten. Zo voorzien we zones in de kernen van Schiplaken en Hever, aan de sporthal, aan het station van Hever en aan de bib. Deze plekken zijn zorgvuldig uitgekozen voor een goede spreiding binnen Boortmeerbeek maar ook om de mogelijkheid geven om verschillende manieren van mobiliteit te combineren. Deelmobiliteit is de toekomst en daar spelen we als gemeentebestuur graag op in door dit aan te bieden met hulp van streekintercommunale IGEMO en deelfietsaanbieder Donkey Republic. 

Gebruiksvriendelijk 

Voor de deelfietsen wordt een samenwerking aangegaan met Donkey Republic, zij bieden wereldwijd in veel steden en regio’s deelfietsen aan. Hoe gebruik je zo een deelfiets? Via een handige en overzichtelijke app op je telefoon kan je gemakkelijk de beschikbare fietsen in de buurt vinden, goedkoop uitlenen en ontgrendelen voor jouw verplaatsing. Een ritje met een gewone fiets maak je al vanaf 1,8 EUR. Een elektrisch exemplaar huur je vanaf 3 EUR. Voor regelmatige gebruikers zijn er lagere tarieven beschikbaar. Na gebruik van de fiets stal je ze opnieuw in een van de verzamelpunten in de buurt. De deelfiets hoeft dus niet terug naar dezelfde locatie dankzij het ‘back-to-many’-systeem waardoor de flexibiliteit voor de gebruiker heel hoog is. 

Meer informatie over de deelfietsen vind je terug op de website van Donkey Republic via www.donkey.bike

Contactinformatie