Ga je mee de strijd aan tegen voedselverspilling?

4
mrt
2022

Wist je dat wereldwijd meer dan 1/3de van al het eten wordt verspild en dat we enkel in België al 3,5 miljoen ton eten per jaar in de vuilnisbak gooien?

Uiteraard gooit niemand graag eten weg, daarom wilt het gemeentebestuur van Boortmeerbeek actie ondernemen.

Samen met Foodwin en een aantal vrijwilligers en met de steun van de provincie Vlaams-Brabant werd een actieplan opgesteld. Naast een mogelijke actie voor de scholen, werden volgende acties bedacht:

- Een gratis feestmaaltijd op basis van overschotten voor mensen die het financieel moeilijk hebben

- Een soepcafé uitbaten aan een voordelige prijs

Doelgroep: personen die het financiëel moeilijk hebben of moeilijk tot in de winkel geraken

Een deel van de soep kan aan een hogere prijs verkocht worden, om het project te financieren.

De bedoeling is dat de soep enerzijds bij de juiste doelgroep geraakt en dat anderzijds het bewustzijn over voedselverspilling verhoogd.

We beschikken al over kandidaten die voedseloverschotten willen leveren en een professionele keuken ter beschikking willen stellen, maar hebben nog nood aan voldoende vrijwilligers en een of meer personen die de actie willen trekken, om deze acties te kunnen realiseren.

Wil je hieraan meehelpen, dan kan je je kandidaatstellen via milieudienst@boortmeerbeek.be

 

Wil je als horecazaak of voedingswinkel voedselverspilling tegengaan, dan kan je inschrijven op de appplicatie 'Too Good To Go' en op die manier je overschotten op het einde van de dag toch nog aan een lagere prijs nog verkopen. Particulieren kopen een verassingspakket bestaande uit heerlijke nog perfect eetbare verse producten, die op het einde van de dag over zijn gebleven. Ze kunnen de app downloaden in de Apple store of de Play store  en nadat ze hun locatie ingeven, zien welke restaurants en winkels uit de buurt overschotten aanbieden tegen lagere prijzen. Betalen gebeurt via de app. Hier vind je alle info en kan je jouw zaak registreren. 

 

Wil je thuis de strijd tegen voedselverlies aanvatten, neem dan een kijkje op https://voedselverlies.be/wat-je-thuis-kan-doen of neem deel aan een gratis online workshop, die EcoWerf organiseert in samenwerking met Vlaco, de Vlaamse compostorganisatie. Op de website van Vlaco, kan je ook heel wat restjesrecepten vinden.

Contactinformatie