Wat met je grasmaaisel na 'Maai mei niet'?

9
jun
2023
Tijdens de maand mei hebben heel veel Vlamingen hun gras bewust (langer) laten groeien. Met je gras niet te maaien, win je niet alleen tijd, maar je helpt de natuur ook een handje.

De bloemetjes die hierdoor behouden bleven in het gazon, zijn namelijk heel interessant voor de insectenwereld. Wist je dat klavertjes stikstof opnemen uit de lucht en jouw gazon voeden zonder dat je dat zelf nog moet doen?

Maar nu is het juni, dus hét ideale moment om je gras te recycleren in de tuin!

Vlaco en OVAM geven enkele tips:

  • Gazonmaaisel is perfect geschikt om als mulchlaag te gebruiken. Het remt het onkruid, houdt de onderliggende bodem vochtig en geeft tegelijk voedingsstoffen en, na vertering, structuur aan de onderliggende bodem.
  • Wat kort gazonmaaisel kan je gerust aan je kippen geven. Let op: geef hen niet te veel maaisel en strooi het niet te dik in de ren. Als kippen veel van dat korte gras eten, kan dit namelijk opstoppen in hun krop.
  • Je kan compost maken van je gazonmaaisel. Voeg het maaisel eerder met mondjesmaat en goed gemengd met bruin materiaal toe aan je thuiscompostering. Wie grote hoeveelheden zuiver maaimengsel zonder bijmenging composteert, zal te kampen krijgen met extreme broei, verslemping en 'koekvorming' waarna het composteerproces helemaal stilvalt.
  • Wacht na eind mei niet te lang met je gras een eerste keer te (mulch)maaien. Tot begin juni, en zeker met de frissere temperaturen van de laatste maanden, staan er nog niet te veel bloemen in het zaad en/of is het zaad nog niet kiemkrachtig. Dan kan je de grasresten gerust in je tuin recycleren door gebruik te maken van bovengenoemde thuiskringlooptips.
  • Zorg voor een kwalitatieve (professionele) verwerking van je grasmaaisel. Het kan verleidelijk zijn om je grasmaaisel op een hoop te gooien. Helaas heeft dat erg nadelige gevolgen voor het milieu. Zo verdwijnt de bloemenrijke vegetatie en wordt die overgenomen door ruige kruidensoorten zoals brandnetels. Daarnaast kunnen dieren er ook ziek van worden. Weet ook dat als je grasmaaisel op openbaar terrein gooit (bv. aan de rand van een bos of in een berm) dit een vorm van sluikstorten is en dat is strafbaar!

Contactinformatie